Új kerékpársávok Budapesten: kezdődik a munka az Üllői úton is

A Bartók Béla út és a Tétényi út után újabb helyszínen kezdődik el az ideiglenes biciklisávok kialakítása. Az április 18-i hétvégén ? az időjárás függvényében ? már az Üllői útnak a Kálvin tér és Könyves Kálmán körút közötti szakaszán is dolgoznak a Budapest Közút szakemberei.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpárforgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket. A bicikli népszerűsége nem véletlen, kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni utastársainkkal, ezért ez az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód a koronavírus-járvány idején.

A Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött úgy, hogy kihasználva a felére csökkent gépjárműforgalmat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakít ki. Ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását, megelőzését.

Lépésről lépésre ? 20 kilométerrel nő a bringasávok hossza

Április elején civil szervezetekkel történő gyors szakmai egyeztetés után elkezdődhetett a munka.

  • Első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán,
  • második lépésként a Tétényi úton a Bartók Béla út ? Etele út között kezdődött el a munka,
  • harmadik lépésként 2020. április 18-án pedig az Üllői úton kezdődik a kivitelezés, ahol a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút között lehet majd biztonságosabban kerékpározni. Szombaton a táblák kihelyezésével indul a munka, amit ? az időjárás függvényében ? vasárnaptól a további munkarészek követnek.

Nem kell sokat várni a következő lépésekre sem, ha az új kerékpársávok sikeresen szerepelnek az Üllői úton, a következő lépésben a Rákóczi út is kerékpárbaráttá válhat. A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb szakaszain.

Budapest, 2020. április 17.

Budapesti Közlekedési Központ

 [eredeti cikk]

Leave a Comment

Your email address will not be published.