BKK Igazgatóság: indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága 2020. július 24-i, pénteki ülésén jóváhagyta a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes tender esetén a rekonstrukció 2021 tavaszán indulhat, és a dunai átkelő, Budapest világhírű szimbóluma 2023-ra születhet újjá.

A rekonstrukciót ? amely kizárólag a híd felújítását tartalmazza ? a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, illetve a Magyar Kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. Mivel a kormányzati hozzájárulásról a támogatási szerződés még nem köttetett meg, annak időpontja ismeretlen, a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki: a tender akkor lehet csak eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll.  A BKK-nál, ahogy az elmúlt években, úgy a pandémiás időszak alatt is folyamatos előkészületek tartottak, hogy a közbeszerzési eljárás mielőbb kiírható legyen, így hazánk és Budapest világhírű szimbóluma, a Lánchíd mielőbb felújítva, régi pompájában tündökölhessen újra.

Indulhat a közbeszerzés, márciusban kezdődhet a munka

Az Igazgatóság döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint ? eredményes eljárás esetén ? a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek el, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap ? amelyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől ?, azaz a rekonstrukció 2023-ra fejeződhet be.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz

  • újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat,
  • a budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket,
  • a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása,
  • a biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdájára között,
  • kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíeni a lépcsőket,
  • rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a hídkörnyéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd a felújítás megkezdéséig is biztonságos marad, amelyről a napi rendszerességű ellenőrzéssel a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak.

Budapest, 2020. július 24.

Budapesti Közlekedési Központ[eredeti cikk]

Leave a Comment

Your email address will not be published.